Saturday, March 14, 2009

Cake Durian

Bahan-bahan ( 10 - 15 orang )
185 g mentega
150 g gula aising
4 biji telur Gred A, asing kuning dan putihnya
185 g tepung berserbuk penaik (self raising flour), diayak
125 g isi durian segar, dikisar
Secubit cream of tartar
Cara-cara Pukul mentega dan gula hingga putih. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
Masukkan tepung berselang - seli dengan isi durian hingga habis. Gaul hingga rata.
Dalam mangkuk lain pukul putih telur bersama secubit cream of tartar hingga kembang dan kental. Kaup dan gaulkan ke dalam adunan kek tadi menggunakan senduk secara sehala (jangan terlebih gaul) hingga rata.
Tuang dalam tin kek yg telah digris dengan mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 40 - 50 minit. Bergantung pada oven masing-masing.
Uji kek dengan cara mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek jika lidi itu keluar licin, kek anda telah masak. Selamat mencuba.....
Tagkek : Pencuci mulut

No comments:

Post a Comment